15 Mart 2010 Pazartesi

Izmir University of Economics - Chiba University, Japan (Workshop)


Ekonomi Üniversitesi’nde Japon-Türk işbirliği
7 Ekim 2009


Japon ve Türk akademisyenin okul tasarımı üzerine ortak çalışmaya başlaması sonucunda iki üniversitenin öğrencileri, yenilikçi fikirlerini projelerine yansıttılar

İzmir Ekonomi Üniversitesi İç Mimarlık ve Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Hasırcı ile Japonya Chiba Üniversitesi Mimarlık ve Şehir Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kaname Yanagisawa’nın 2004 yılında başladıkları okul tasarımı çalışmaları günümüzde gençlerin projelerinde hayat buldu. Japon ve Türk tasarım öğrencilerinin projeleri, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde 13 Ekim’e kadar sergilenecek.

2007 yılında Doç. Dr. Yanagisawa, 9 öğrencisini bir sınıf tasarımı projesi üzerinde çalışmak üzere İEÜ’ye getirdi. 2009 yılında Chiba, Japonya’da Uluslararası Çocuk Alanları Konferansı’na katıldıktan sonra iki üniversitenin de dâhil olacağı ve bu iki üniversitenin Japonya’da tanınırlık kazanmasını sağlayabilecek bir yaz projesi yapmaya karar verdiler.

Yrd. Doç. Dr. Hasırcı, her iki grubun da yaz boyunca çalışarak yaratıcı tasarımlar ortaya çıkardıklarına dikkat çekerek, şöyle konuştu:
“Öğrenciler farklı tasarım dallarında eğitim gördüklerinden, endüstriyel tasarım, iç mimarlık ve mimarlık gibi çeşitli ölçeklerde tasarımlar gerçekleştirdiler. Beraber çalışarak çocuk alanları, okullar ve ergonomi konularında farklı tasarım yaklaşımlarını öğrendiler. Kendi ilkokullarını ziyaret ederek eleştirel değerlendirmelerde bulunarak, okuldaki ihtiyaçları hakkında öğretmenlerle ve öğrencilerle konuşarak işe başladırlar. Kendi deneyimlerini hatırlamaya çalıştılar ve okul tasarımı hakkında tartışmalar yaptılar, böylece odaklandıkları soruna tasarım çözümleri buldular.

Tüm projelerin hem Japon hem de Türk takımları tarafından değerlendirildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Deniz Hasırcı, katılımcıların bu projeyle ilgili bitirme sertifikası aldığını söyledi. Çalışma grubunun ileriye yönelik planlarıyla ilgili olarak Yrd. Doç. Dr. Hasırcı, “Çocuk alanları konusunda çalışmaları devam ettireceğiz. Bir sonraki adımlarımız ise, Japonya’da bir çalıştay ve sergi hazırlamaktır.” dedi.

iki adet okul projesi gerçekleştirme, proje katılımcısı öğrencilerin diğer üniversiteyi ziyaretleri ve 2010’da Tallahassee, Florida’daki Sosyal Adalet için Sanat ve Tasarım Sempozyumu’nda yer alacak çocuk alanları hakkında bir çalıştay ve sergi hazırlamaktır.” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder