Congratulations to the Access Interiors Team, Thomas Keogh who came up with the idea, and the very hardworking İpek Kaştaş and Ali Kemal Ertem for realizing this event and for a wonderful day.
Poster and event designed by Thomas Keogh.
İEÜ Bülten:
“ACCESS INTERIORS” İÇMİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI BÖLÜM, İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ
“DÜNYA İÇ MEKANLAR GÜNÜ” ETKİNLİĞİ
İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nün İçmimarlıkla ilgili çok çeşitli konuların tartışılmaya açılmasını ve mesleğin entelektüel boyutta sorgulanmasını hedefleyen "Talking Interiors: İç Mekanları Konuşmak" seminer dizisinin bir uzantısı olarak tasarlanan "ACCESS INTERIORS" etkinliği, tüm dünyada "Dünya İç Mekanlar Günü" olarak kutlanan 31 Mayıs tarihinde gerçekleştirilmiştir. Bu etkinlik kapsamında İzmir'deki önemli tarihi ve çağdaş yapılara geziler düzenlenmiş, o mekanlarda uzmanlar seminer gerçekleştirmiş, gün İçmimarlar Odası’nın katılımıyla Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen ve Akarsu Ali firmasının sponsor olduğu kokteyl ile sonlanmıştır. Etkinliğe, İçmimarlık ve Çevre Tasarımı bölüm öğrencileri, GSTF öğretim elemanları, İçmimarlar Odası ve ilgili kişiler karılmıştır. Tüm geziye 50 kişi katılmış, kokteyle ile daha geniş katılım olmuştur.
Bölüm başkanı Doç. Dr. Deniz Hasırcı, etkinliğin, çok güzel bir ekip çalışmasını yansıttığını, fikir babası bölüm öğretim görevlisi Thomas Keogh’un iç mekan farkındalığı yaratmak amacıyla harika bir düşünce ortaya attığını söylemiş, Öğr. Gör. İpek Kaştaş ve Ali Kemal Ertem’in de çok kaliteli ve pürüzsüz bir organizasyon gerçekleşmesini bire bir sağlamış olduklarını iletmiştir:
“Fakülte binamızda başlayan gezimizde, binanın kullanıcıları olan öğrenci ve öğretim elemanları, perde arkasında bilmedikler ve kendilerine ileriye yönelik önemli dersler olacak bilgiler edinmişlerdir”. Ardından gezdiğimiz beş mekan yine mekansal kalite anlamında çok değerli alanlardır. Geçen yıl Çanakkale Kale fabrikalarına düzenlediğimiz gezi ile kutladığımız Dünya İç Mekanlar Günü, bu yıl çok daha entellektüel, çok daha zengin bir yapıya dönüşmüştür. Bundan sonraki yıllarda ise tematik gezilerle yine iç mekan farkındalığı ve mesleğimizin önemini öncelikle öğrencilerimize, sonra da tüm çevremize aktarmaya devam etmeyi planlıyoruz. Bu etkinliklerimizi International Federation of Interior Architects/Designers (Uluslararası İçmimarlar Federasyonu) ile de paylaşıyor, uluslararası tanınırlık sağlamaya gayret gösteriyoruz. İçmimarlar Odası İzmir Şubesi’nin her zaman mesleki her konuda desteğini görüyoruz. Öğrencilerin de mezun olmadan önce odamızla tanışmaları bizim için çok önemli. Etkinlik ve bölümümüze katkısı olan çok değerli tasarımcı ve uzman konuşmacılarımız, İçmimarlar Odası, Mimarlar Odası, Akarsu Ali firması, ziyaret edilen mekanların idaresi, katılımcılarımız ve her aşamada bize inanılmaz destekte bulunan üniversitemize bu güzel günü bizimle birlikte kutladıkları için çok teşekkür ediyoruz. Çok eğitsel, çok keyifli bir gün yaşadık hep birlikte”.
Keogh şöyle demiştir: İzmir’de öğrencilerin hem tarihi, hem de güncel tasarım ortamı konusundaki farkındalıkları önemlidir. Dolayısıyla, bizim için 6 ayrı karakterdeki iç mekanın tanıtımını içeren bu geziye bu kadar çok öğrencinin katılmış olması mutluluk vericidir. Bu kentte birçok hazine bulunmaktadır ve çoklukla Türkiye’de odak noktası İstanbul olduğundan daha ulaşılabilir ve daha yakın olanın gözden kaçması mümkündür. Gezimizin ilk kısmı kentin eski kısımlarındaki “yaşamakta” olan 18. ve 19. yüzyıl camileri ve erken Cumhuriyet dönemi binalarıydı. Gezimizin başlangıcını İEÜ GSTF Binasıyla gerçekleştirerek, bu kentteki güncel ve başarılı iç mekan çözümlerini ve görmüş olduk. İzmir’in, bir taraftan tarihi yapı ve çevreleri restore ederek koruyan bir kent, bir taraftan da güncel bir tasarım kenti olarak geliştiğini görmek yüreklendirici oldu.
Etkinlik Komitesi, Keogh’a ek olarak, İpek Kaştaş, Ali Kemal Ertem, Doç. Dr. Deniz Hasırcı’dan oluşmuş, yardımcı öğrenciler Laçin Aksoy ve Yasemin Albayrak ve çevirmen Seda Topuz’un katkıları da büyük olmuştur. Öğr. Gör. Michael Young, binanın mimarı olarak İEÜ GSTF binasının planlama ve tasarımıyla ilgili bilgi verirken, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Doç. Dr. Emel Kayın, İzmir Tiyatrosu Konak Sahnesi, Hisar ve Salepçioğlu Camii’lerinin hem iç, hem de dış tasarım ve tarihçesiyle ilgili çok değerli bilgiler aktarırken, mimar Derya Akdurak kendi eseri olan Key Hotel’in tasarım, mekansal dönüştürme, tarihçe ve projeye yaklaşımını aktarmış, Orhan Ersan ve Ferhat Hacıalibeyoğlu ise yine kendi tasarımları olan Mimarlık Merkezi’nin proje gelişim sürecini anlatmıştır. İçmimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Güntekin Noyan’ın ve Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal’ın etkinlikte bulunması, mesleki ve meslekler arası örgütlülüğü yansıtmasıyla değerli olmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder